Įdomu

Augaliniai eteriniai aliejai - kas tai?



Tai subtilios, labai sudėtingos struktūros medžiagos, sudarytos iš kelių šimtų atskirų junginių, kurių harmoninga visuma nulemia jų specifinį aromatą bei gydomąsias savybes. Netgi to paties augalo aliejaus sudėtis gali keistis, priklausomai nuo klimato,  eteriniai aliejai temperatūros, dirvožemio, gavybos būdo ir pan. Trūkstant drėgmės, augalai produkuoja daugiau aliejų, kad kompensuotų vandens nepriteklių. Todėl aliejai, išskirti iš tokiose sąlygose išaugusių augalų, yra intensyvesnio kvapo. Eterinių aliejų sudėtis taip pat priklauso nuo augalo vegetacijos laipsnio - pvz., iš verbenos, jai žydint, gaunamas malonaus, saldoko kvapo aliejus, o peržydėjus šiam augalui - vadinamasis kartusis aliejus. Įtakos tam gali turėti net paros laikas, kada renkami augalai aliejaus gamybai. Pavyzdžiui, rožių pumpuruose didžiausia eterinių aliejų koncentracija yra rytais, jazminų - naktį. Šių aliejų gavyba yra subtilus procesas, primenantis vyndarystės paslaptis - kiekvienais metais gaunamo to paties eterinio aliejaus savybės gali kiek skirtis. Aliejaus kainą lemia augalo kilmė bei kiekis, kurį galima gauti iš tam tikro kiekio augalų (pvz., iš 100 kg levandų galima gauti apie 3 l aliejaus, o iš tokio pat kiekio rožių pumpurų - tik dešimtadalį to kiekio).
Augaliniai eteriniai aliejai išskiriami iš įvairių augalų dalių: pumpurų (rožių), lapų (eukaliptų), žievės (cinamono), medžio šerdies (sandalmedžio), uogų (kadagio), vaisių (citrusinių), šaknų (valerijono), žiedų (jazmino), spyglių (rozmarino, kėnių, pušų), dervų (smilkalai). Iš to paties augalo skirtingų dalių gali būti gaunami eteriniai aliejai, besiskiriantys savo savybėmis: iš cinamono medžio lapų gaunamas vienas aliejus, iš žievės - kitas. Iš apelsino medžių gali būti gaunami trys skirtingi aliejai . Pats brangiausias gaunamas iš žiedų, kitokios sudėties - iš jaunų lapų bei pumpurų, o trečias, daugiausia naudojamas maisto pramonėje - iš vaisių.
Reikėtų pažymėti, jog ne iš visų augalų, tegu ir kvepiančių, galima gauti eterinius aliejus. Taigi, jei Jums siūlomi obuolių, persikų, žemuogių, kokosų, bananų, kriaušių kvapieji aliejai, žinokite, jog tai tik cheminės sintezės produktas.